![]() Bezmäsité jedlá s bylinkami |
|||||||||||
|
PizzaPoužité bylinky: Majoránka, Bazalka, Rasca Budeme potrebovať: Cesto - 500g celozrnnej múky, 1 lyžica soli, 1 lyžička rasce, 20g droždia, 250ml vody, 2 vajcia, 3 lyžice oleja Obloženie - asi 1kg paradajok, 1 cibuľa, 2 strúčky cesnaku, 4 lyžičky majoránky, 1 lyžička bazalky, 1 lyžička soli, asi 15 olív, 250g syra, 2 lyžice oleja. Prírava: Droždie rozpustíme vo vlažnej vode, pridáme do múky zmiešanej s rascou a soľou. Vymiešavame spolu s vajciami a olejom až kým sa nám cesto neprestane lepiť. Cesto prikryjeme a dáme ho na teplé miesto vykysnúť. Keď sa jeho objem zdvojnásobí, premiesime ho a vyplníme ním vymastený plech. Obloženie pripravíme tak, že paradajky rozkrájame na kúsky a s olivami ich dáme na cesto. posypeme soľou, posekanou cibuĺou a cesnakom, okoreníme bazalkou a majoránkou a pokvapkáme olejom. Nakoniec pridáme nasekaný syr a pečieme v rúre pri optimálnej teplote 35 - 45 minút.
Pažitková nátierkaPoužité bylinky: pažítka Budeme potrebovať: 2 vajcia, 100g tvarohu, 2 lyžice mlieka, 6 lyžíc posekanej pažítky, 6 reďkvičiek. Príprava: Vajíčka uvaríme na tvrdo a postrúhame. Tvaroh vymiešame s mliekom a zmiešame s vajciami, pridáme pažítku, a ozdobíme redkvičkou.
Púpavový medPoužité bylinky: Púpava lekárska Budeme potrebovať: 250g púpavavých úborov, 1 a pol litra vody, 1 citrón, 1 a pol kg cukru. Príprava: Kvety umyjeme, zalejeme vriacou vodou a necháme lúhovať 24 hodín. Cez plátno scedíme a vytlačíme čo najviac vody. Pridáme šťavu z citróna, cukor a za občasného miešania varíme do husta. Teplý med malejeme do pohárov a dobre uzavrieme.
Cestoviny s rozmarínomPoužité bylinky: rozmarín Budeme potrebovať: 300g cestovín, 100g tvrdého syra, 4 strúčky cesnaku, 2 lyžice oleja, 1 lyžica mletého rozmarínu, soľ. Príprava: Roztrieme syr s cesnakom, olejom a rozmarínom. Uvarené cesstovyny zmiešame s priravenou pastou.
Špenátové rizotoPoužité bylinky: špenát, pertžlenová vňať Budeme poterbovať: 300g špenátu, 3 lyžice oleja, 3 strúčiky cesnaku, 150g ryže, dl zeleninového vývaru, 100g stúhaného syra, soľ, petržlenová vňať. Príprava: Posekaný špenát vložíme do rozpáleného oleja s cenakom, pridáme ryžu, 2/3 syra a trochu petržlenovej vňate. Osolíme, zalejeme zeleninovým vývarom a dusíme až kým ryžu neuvaríme. Podávame so stuhaným syrom a petržlenovou vňaťou.
Žihľavový špenátPoužité bylinky: Žihľava Budeme potrebovať: 4 hrste čerstvých žihľavových lístkov, 50g celozrnnej múky, 2 lyžice oleja, dl vlažnej vody, 5 strúčikov cesnaku. Príprava: Žihľvu sparíme a rozmovujeme s litrom vody v mixéri. Takto pripravenú žihľavu dáme variť a za stáleho miešania do nej pridávame celornnú múku rozmiešanú s vlažnou vodou. Osolíme, ochutíme a necháme chvýľu variť. Potom pridáme cesnak a olej. Podávame so zemiakmi a vajíčkom.
Žihľavová omeletaPoužité bylinky: žihľavaBudeme portrebovať: 2 dl žihľvavy rozmixovanej vo vode, 4 vajcia, 300g pšeničnej múky, 3 strúčiky cesnaku, olej Príprava: Rozmixovanú žihĺavu zmiešame s rozšľahanými vajciami, múkou, cesnakom a soľou. Robíme placky, ktoré smažíme na oleji. |
||||||||||