| |||||||||||||||||||
![]() |
|
||||||||||||||||||
![]() ![]() | |||||||||||||||||||
|
Jahoda je trváca bylina z čeľade ružovitých dorastajúca až do výšky 10-40 cm. Má krátky rozkonárný podzemok, nadzemné poplazy, ktorými sa rozmnožuje, trojpočetné listy, a v čase kvitnutia (máj - jún) biele kvietky. Plody sú malé, červené a sladké jahody. Rastie na slnečných miestach v ihličnatých aj listnaích lesoch, na mierne vlhkých lúkach (popri lese), rúbaniskách, ... . Má rada hlinitú pôdu. Vedecké pomenovanie jahody pravdepodobne pochádza z latinského slova fragrans, čo znamená voňavý. Zber: Zbierajú sa zrelé plody a mladé listy (staré horknú) len divorastúcich druhov, pretože domáca šľachtená jahoda nemá z hľadiska užitočných látok žiadnu hodnotu. Listy sa sa používajú na denný čaj, ktorý je veľmi dobrý a osviežujúci nápoj (jedna polievková lyžica na dva poháre vody). Vlastnosti: Adstingens, diuretium Úžitiok: Kneipp odpručoval jahody na čistenie krvi a pri chorobách pečene. V ľudovom liečiteľstve sa čaj z jahôd odoporučoval na napomáhanie látkovej premeny, pri hnačkách, pri astme a pri problémoch s obličkami (obličkovými kameňmi). Listy sa používali aj na prípravu kloktadiel (protizápalový účinok) a výplachy úst. |
![]() ![]() |
|||||||||||||||||
|