| |||||||||||||||
![]() |
|
||||||||||||||
![]() ![]() | |||||||||||||||
|
Mätu priepornú voľne v prírode rásť nenájdete. Je to hybrid v viacerích druhov miet. Pestovať sa dá dobre aj u nás. Má rada vlhkú, humóznu pôdu a dobre vyhnojenú na čiastočne zatinených miestach. Častím škodcom tejto rastliny je hrdza, ktorá obsahue veľa pre mätu znehodnocujúcich látok a preto sa časti rastliny napadnuté touto hrdzou nesmú vyskytovať v liečivých príravkoch. Je to trváca bylina z čeľade hluchavkovitých doroastajúca až do výšky 1m, s drevnatým podzemkom. Má priamu, štvorhrannú, hnedofialovú stonku, vajcovito-kopijnaté, stopkaté listy, a fialové kvety, ktoré tvoria klas. Kvety sú veľmi medonosné. Zber: Zbierame vňať alebo iba list. Zber uskutočňujeme za sucha a skôr, ako začne kvitnúť (júl - september), vyhneme sa tým hrdziam. Vňať sa zbiera ak dosahuje výšku 25 - 30 cm. Sušíme pri izbovej teplote (max 35°C) tak, aby sa rastlina nezaparila (na dobre vetraných miestach), v tieni. Dlhodobím skladovaním sa droga znehodnocuje. Vlastnosti: Aromatikum, karminatívum, stomachikum, antiseptikum (mentol), korigens, cholagogum, spazmolytikum. Úžitok: Mäta obsahuje veľké množstvo mentolu, ktorý sa používa zvonka na potlačenie citlivosti nevových zakončení (svrbenie) - vyvoláva pocit chladu, vnútorne podporuje sekréciu žlče. Má aj antiseptické účinky, preto s používa pri výrobe obkladov. Pre svoju peknú vôňu a dobrú chuť sa mäta uplatňuje v potravinárstve a voňavkárstve. Pridáva sa do zubných pást, žuvačiek, ústnych vôd, ... . Čerstvá šťava z mäty pomáha zvonka proti migréne, na inhaláciu proti bronchytídach. |
![]() ![]() |
|||||||||||||
|