Žalúdočné a črevné problémy


Na hlavnú stránku
Na hlavnú stránku
Liečivé čaje
Krása s bylinkami
Herbáreň
Kalendár zberu
Bylinky v kuchyni
Odkazy
Zdroje

Bolesti a problémy so zažívacím traktom sú v dnešnej uponáhľanej dobe častým úkazom. Príčinou týchto ťažkostí býva hlavne duševná pohoda a životný štýl. Ak máte tieto problémy, máme tu pre vás niekoľko receptov, ktoré nám tu nechli naše múdre babičky.

Bolesti žalúdka:

  • Vakeriánové kvapky: Dostanete ich v každej lekárni. 30 kvapiek rozmiešame trochu vo vode a vypijeme.

  • Rascová pálenka: Rasca vôbec pomáha pri bolestiach žalúdka. A ak je ešte zmiešaná s pálenkou, tak je to liek, ako sa patrí. :-)

  • Medovkový čaj: Pomáha upokojiť žalúdok. Nakrájame 2 lyžičky čerstvo odrtyhnutích listov z medovky a zalejeme šálkou vriacej vody, necháme lúhovať 15 min. a scedíme. Pijeme 3 krát denne jenu šálku nesladeného čaju.

    Pálenie záhy:

  • Sóda bikarbóna: Sóda je dosť zásaditá a preto pomáha neutralizovať kyselinu v žalúdku. Jednu lyžičku sódy rozpustíme v šálke vody a vypijeme. Je to ako prvá pomoc pri pálení záhy.

  • Ličivé bahno: Liečivé bahno vraj tiež pomáha pri pálení záhy veľmi dobre a rýchlo.Dostanete ho v lekárni. Niekoľkokrát denne rozpustíme bahno v pohári vody a pijeme.

  • Lipové uhlie: Niekoľko krát denne pred jedlom užijeme prášok lipového uhlia.

  • Kyslá smotana: Pomáha na dlhšiu dobu zahnať pálenie záhy. Pite tri dni maximálne 5 téglikov kyslej smotany a pálenie záhy sa stratí na dlho.

    Hnačka: V podstate poznáme dva druhy hačiek. Akútnu a chronickú. V tom lepšom prípade dostanete tú akútnu, tá sa môže pritrafuť pri nesprávnej kombinácii jedál, alebo kedykoľvek, ani neviete z čoho. Tú chronickú spôsobojú infekcie, ktoré sú veľmi nebezpečné, prteto sa treba pri dlhodobích ťažkostiach radšej ísť uistiť k lekárovi, či nejde o tú horšiu formu.

  • Ryžový odvar: Ryža veľmi pomáha zahnať hnačku. Môžeme použiť aj ryžovú polievku. Na odvar treba hrsť nelúpanej ryže povariť v litri vody, až kým sa naurobí riedka mazľavá hmota. Túto hmotu scedíme a pridáme za hrsť čučoriedkových listov a necháme lúhovať 12 min. . Pijeme teplý, pol šálky každú hodinu. Nesmieme ho však prihrievať, preto je lepšie si ho naliať do termosky.

  • Nádržníkový čaj: Pomáha pri oboch druhov hnačiek, ktorú spôsobili kvasinky. Nádržník sa používal proti hnačke už v stredoveku. Dve lyžičky nadrobno pokájaného nádržníka zalejeme štvrť litrom studenej vody, dáme do varu a varíme asi 5 min. . Potom scedíme a pijeme 3x denne šálku nesladeného čaju. rovnako účinná je aj nádržníková tinktúra, ktorú dostaneme v lekárni.

  • Čučoriedky: Čučoriedky v každej forme boli odpradávna používané proti hnačke. Pomáha čaj, kompót, sušené aj čerstvé čučriedky.

  • Živočíšne uhlie: Tak isto ako čučoriedky je veľmi částím a dobrým liečivom pri hnačke. Predpíše vám ho aj lekár, ale môžete ho dostať v pohode aj bez predpisu.

  • Jablko: Je veľmi jemným prostriedkom na hnačku, preto je vhodné najmä pre deti a starších ľudí. Postrúhame jablko a necháme ho zhnednúť. Potom ho zjeme.

  • Cesnak: Svojimi antiseptickími účinkami pomáha predchádzať ale aj zmierňovať infekčnú podobu sračky. Dezinfikuje črevá a celý tráviaci trakt.

  • Čierne ríbezle: Je výborným prstiedkom na hnačku. Obsahujú navyše aj kvantum minerálnych látok, o ktoré prichádzame pri hnačke, preto je dôležité ich doplňovať. Obashuje aj veľké knožstvo vitamínov. Jedkoducho sú ríbezle vynikajúcim ovovcím.

    Pomalé trávenie: Ak tým trpíte, máte pocit, že máte kameň v bruchu.

  • Ananás: Ak máte problémy s trávením bielkvín, je ananás tou správnym ovocím pre vás. Stačí, ak si pred jedlom zjeme pár kúskov ananásu.

  • Chilli: Hádam ho ani nemusím, predstavovať. Podporuje vylučovanie tráviacich štiav, čím urýchľuje trávenie.

    Nechutenstvo: Ak si chcete alebo potrebujete zvíšiť chť do jedla, tu je niekoľko prírodných prostierdkov.

  • Pivo: Chmeľové pivo je nielen dobré, ale vďaka látkam obsiahnutích v chmeli podporuje chuť do jedla a upokojuje žajúdok. Pred jedlo aj po ňom by pivo malo patriť.

  • Kyslé uhorky: Už naše prastaré mamy vedeli, že kyslé uhorky podporujú chuť do jedla. Jeme medzi jedlami.

  • Ľubovníkový čaj: 50g ľubovníka, 30g srdcovníka, cheľavých toboliek, 10g šafranu, 15 g levandule zmiešame a zalejeme litrom vriacej vody. Lúhujeme 15 min. a scedíme. pijeme počas troch týždňov kazdý deň počas dňa.

  • Zázvorový čaj: Vďaka zvojej pikantnosti je dobrým prostriedkom na nechutenstvo. 15g rascovúch semien a rozdrvených zázvorových koreňov, 30g sladkého drievka, 5 g anízovca pravého zmiešame a lyžicu zmesi zalejeme pol litrom vriacej vody, lúhujeme 15 minút. Pijeme šálku čaju po jedle.

  • Horčica: Tak ako kyslé uhorky je aj horčica dobrím prostriedkom na nechutenstvo. Jeme mezi jedlami.

    Zápcha:

  • Kyslá kapusta: Je veľmi jemným a dobrým prostriedkom na zápchu. Podporuje črevnú peristaltiku. Najlepšie je ju konzumovať v čerstvom stave, varením stráca mnoho vitamínov. Proti zápche denne konzumujeme 200 až 350 g surovej kyslej kapusty denne počas troch týždňov.

  • Karlovarská soľ: Dostanete ju v lekárni. Rozpustíme každé ráno 1 lyžičku vo vode, alebo ju zjeme ako je.

  • Bazový čaj: Dve lyžice bazových kvetov zalejeme 1/4 litrom vriacej vody a necháme lúhovať 15 min. . Pijeme denne 3 šálky.

  • Sušené slivky a figy: ... zjeme.